Mülakata Hazırlık Nasıl Yapılır?
Mülakat öncesi iyi bir araştırma yapın.
Mülakat öncesi firma hakkında araştırma yapın. Firmanın web sitesini, firma ile ilgili haberleri, sosyal medya hesaplarını, sektörünü, rakiplerini, sektörün ülkemizdeki ve dünyadaki geleceğini araştırın.
İş ilanı ile CV'nizi karşılaştırın.
İş ilanında aranan kriterler ile özgeçmişinizde yazdığınız yetkinliklerinizi karşılaştırın. Ortak yanları not alın. Mülakatta sorulan tüm sorulara cevap verirken aranan kriterlere ne kadar uygun olduğunuzu vurgulayan cevaplar hazırlayın.
Evde prova yapın.
Mülakatta gelebilecek soru tiplerini araştırın ve evde cevaplarınızı hazırlayın. Kendinize bu soruları sorup mülakatın provasını yapın.
Mülakata gitmeden sorular hazırlayın.
Mülakat öncesi yapacağınız firma araştırması sonrası soracağınız soruları hazırlayın. Mülakat sırasında soru sorarak hem ilgili olduğunuzu hem de araştırma yaptığınızı gösterin.
Mülakata giderken aşağıdakileri yanınızda götürün.
Mülakata giderken; firmanın adresi ve yol tarifi, kimliğiniz, not defteri ve kalem, görüşeceğiniz kişinin adı, birkaç kopya güncel özgeçmişiniz, varsa örnek projeleriniz ve portfolyonuz (hem kağıt üzerinde hem CD olarak), yeni mezunlar için varsa tez raporunuz, varsa kazandığınız ödüller, sertifikalarınız, diplomanız yanınızda olsun.
Dakik olun, geç kalmayın.
Mülakattan önceki gece giyeceğiniz kıyafetleri, yanınızda götüreceğiniz evrakları vs. hazırlayın. Firmaya 15 dk önce varacak şekilde plan yapın. Geç kalırsanız, mutlaka firmayı arayıp haber verin, neden geç kalacağınızı açıklayın, özür dileyerek ne kadar gecikeceğinizi bildirin.
Dürüst ve samimi cevaplar verin.
Mülakatta dürüstlük ve güven çok önemlidir. Abartılı veya yanlış bilgiler vermeyin. Yanlış bilgi eninde sonunda anlaşılır ve güven kaybeden hem işi hem firmayı tamamen kaybeder.
Doğru kıyafet tercihi yapın.
Özenli, titiz ve temiz bir kıyafet ile mülakata gidin. Çalışacağınız pozisyon takım elbise giymenizi gerektirmese dahi mülakata takım elbise ile gitmenizde fayda vardır.
Maaş konusunda hazırlık yapın.
Sektördeki maaşları mülakat öncesi araştırın. Maliyet hesabınızı da yaparak kafanızda bir maaş aralığı belirleyin. Mülakatta maaş konusunu işverenin açmasını bekleyin.
Mülakatta aşağıdaki cümleleri kullanmayın.
- Geç kaldığım için üzgünüm, çok trafik vardı.
- Özgeçmişimin bir kopyası sizde var sanıyordum.
- Telefonumu hemen kapatıyorum.
- Önceki yöneticim çok kötü biriydi.
- Pek emin değilim, sanırım...
- Herhangi bir sorum yok.